18.12.2017

NAJSLAĐI BABY PORTRETI HRVATSKE FOTOGRAFKINJE

mama :: Moda

​Ima li išta slađe od fotografija tek rođene bebe dok spava, njezine mimike i geste.  Upravo takvi prizori trebali bi ostati ovjekovječeni profesinalnom  fotografijom koja ostaje kao divna uspomena za cijeli život.
Upravo se tome u svom radu posvetila  fotografkinja Martina Lovrić dok stvara baby portrete pod imenom Martina Lovric Fotografie.
Fascinantni momenti ostaju zauvijek zapečaćeni u nježnim fotografijama gdje je beba u prvom planu omotana u mekane materijale i prigodne dekoracije  za dodatnu atmosferu
Pročitajte intervju u nastavku, a tražite li inspiraciju za vlastiti album pratite Martinu na njenim društvenim mrežama, Facebooku i službenoj stranici.

Kako je krenula tvoja ljubav prema fotografiranju beba?

Svoju strast za fotografiranje otkrila sam prije 15-tak godina.
2012-te  sam po prvi put postala majka. Iz iskustva mogu reći da je dijete najveće blago koje se može poželiti, sreća, za koju nema riječi. 
Mislim da se čovjek ostvari u životu kada postane roditelj, tada shvati bit života i njegovu vrijednost. Majčinski osjećaji potaknuli su me da se specijaliziram na fotografiranje trudnica, beba, djece i obitelji.

Željno očekivanje dolaska bebe, miris novorođenčeta, dječji osmijeh i pogled pun radosti, ljubav i zagrljaj jedne obitelji... Točno te emocije su mene potaknule na moj rad. Čast mi je zabilježiti čarobne trenutke između roditelja i njihove bebe i djece. U ovom okruženju osjećam se više nego dobro i raditi ono što volim u potpunosti me ispunjava. 

Uz ovaj rad, upoznala sam puno mladih obitelji. No ponekad život ne piše samo bajke. Neke su me priče emotivno toliko pogodile, da sam odlučila postati clan „herzensbilder.ch“ – humanitarnog projekta koji šalje profesionalne fotografe, tzv. Foto-anđele ugroženim obiteljima s kritično bolesnom, teško hendikepiranom ili prerano rođenom djecom da im volonterski daruju (možda i posljednje) uspomene. U tako teškom razdoblju to roditeljima izuzetno puno znači.

 

Je li teško snimati s tako malenim bebama? Što je najveći izazov kod rada s novorođenčadi?

Beba je novorođenče samo jedno kratko vrijeme. Kao majka i fotograf znam da se mališani mijenjaju iz dana u dan. Moj zadatak je zabilježiti prve dane novog života i sačuvati sve slatke i sitne detalje u fotografijama kao prstiće, trepavice i usnice. Samo prvih 8-12 dana nakon poroda pogodno je za snimanje kada beba jos čvrsto spava i omogućava položaj iz maternice za poziranje.

Snimanje novorođenčeta dogovaram jos za vrijeme trudnoće, obilježavajući više datuma u kalendaru, a konačan termin potvrđuje se nakon poroda.

Kako bi svako snimanje bilo raznoliko, potreban je veliki izbor rekvizita, a nabava diljem svijeta uvijek je povezana s visokim troškovima. Prateći razvoj tehnike, neizbježno je ulagati i u vrhunsku foto opremu. A kao i u drugim profesijama, usavršavanje struke je neizbježno pa za edukacije kod imenitih fotografa često putujem u inozemstvo.

Kako izgleda jedno vaše tipično snimanje?

Snimanje novorođenčeta zahtjeva više pripreme i veću pažnju od klasičnog slikanja portreta. Prethodni dogovor s roditeljima je neophodan. Uz njihove želje, ja im predstavim svoje ideje i način snimanja. Kako bi svaki fotosession bio jedinstven, prilagođavam dekoraciju i detalje za godišnje doba i mjesec rođenja bebe.

Za bebin ugođaj studio je zagrijan na min. 26-28 stupnjeva jer se pri toj temperaturi neće buniti ukoliko je beba skinuta, a toplina u prostoru ponekad „uspava“ i roditelje. Snimanje u prosjeku traje do 3-4 sata.

Uz takozvani «Babyshusher» koji oponaša zvuk koji pomaže bebi lakše zaspati, čekam trenutak sna. Tek tada bebicu namjestam u pozu. Bitno je naglasiti da je sigurnost uvijek na 1. mjestu. Po potrebi jedan roditelj služi kao asistent koji se kasnije putem photoshopa ukloni iz fotografije. Poziranje je prilično zahtjevno jer neke su bebe osjetljive na svaki dodir i dok spavaju. Ako se pozicija samo malo poremeti, poziranje pocinje iz početka.

Ritam u potpunosti odlučuje beba jer samo u ugodnoj atmosferi i bez stresa mogu nastati neprocjenjive uspomene.  I dok je fotoaparat usmjeren u pravom smjeru, roditelji nestrpljivo iščekuju prvi osmijeh njihove bebe ,a onda sreci nema kraja.

Nakon snimanja drugi zahtjevan dio je obrada slika, koji takoder oduzima puno vremena . Ali, na kraju se sav trud isplati kada mi roditelji jave da su ih moje fotografije do suza dirnule.  Svaku pojedinačnu zahvalnicu čuvam kao uspomenu i to mi je potvrda da živim svoj san.

 

Rad s djecom uvijek je zanimljiv, je li bilo kakvih posebo slatkih ne/zgoda za vrijeme fotografiranja?

Svi znamo što se dogodi kada bebu ostavimo na kratko bez pelene - oslobođena svega beba ce se sigurno popiškiti ili pokakiti ! Ali, to je dio života i više nego normalno. Baš su to situacije koje će sve prisutne dobro nasmijati.

 

Fotografije su zbilja posebne, otkud ideje?

Obožavam sve što ima veze s dekoracijom. Kada vrijeme dozvoli, razmišljam kako mogu ponovo nešto u kući preurediti. Kad uđem u centar dekora i vidim rekvizite, već imam set za snimanje u glavi. Također volim tražiti unikate po buvljacima. Tamo nađem uvijek nesto jedinstveno.

Moja vizija je nuditi kompletan paket u koji spada dekoracija seta, svi rekviziti, specijalno šivane haljine za trudnice pa čak i styling i makeup. Kako bi bila u mogućnosti nuditi i profesionalnu uslugu šminkanja, dodatno sam završila edukaciju za vizažista.

Nisam ljubitelj masovne obrade i s toga je svaki fotosession individualno prilagođen za svaku obitelj i njihovu vlastitu priču. Najviše klijenata dobijem putem preporuke što smatram da je najljepši kompliment za moj rad.

 

 

Razgovarala: A. M