30.01.2018

COOL FOOD BLOGERICA ZDRAVE PREHRANE IVA FINDERLE

lifestyle :: Interijer i dizajn

Dijeljenje hrane s drugima središnji je dio svake kulture.  Pisanje recepata i prenošenje istih s koljena na koljeno duboko je ugravirano u kulturu cijelog čovječanstva. Zato nas i ne bi trebao čuditi ogroman uspjeh food blogera i influencera. Oni su zapravo samo nastavak takve tradicije u digitalnoj eri. 
Stoga smo Vas odlučili upoznati sa magistrom nutricionizma Ivom Finderle kojoj je strast pripremanje hrane i educiranje ljudi o pravilnoj prehrani.

Svoje zanimanje i ideje, koje je s vremenom prikupila, dijeli na predavanjima i radionicama, a njezine ukusne recepte možete pronaći na njezinom blogu  „Healthy Little Tooth“. 

"Cilj bloga je predstavljanje namirnica i njihova kombinacija kako bi ih njih izvukli ono najbolje, odnosno da na jednostavan način educiram ljude i predstavim im ono što mi zovemo „zdrava prehrana“, a u biti bi trebala biti „pravilna prehrana“.- kaže Iva

Često ljudi hranu dijele na „zdravu“ i „ nezdravu“, ali kada bez granica konzumiramo ono što poimamo kao „zdravu hranu“, ona u jednom trenu prestaje biti zdrava. Njezin savjet je kombinirati i koristiti raznolike, cjelovite, sezonske, i ako je moguće lokalne namirnice pošto svaka od njih u sebi sadrži određene nutrijente te se na taj način u tijelo unosi cijela lepeza istih. Ukratko rečeno, sve umjereno i u ravnoteži pa ništa neće biti zabranjeno konzumirati.
Iva je s nama podjelila recept koji će Vas oduševiti:

MASLAC OD BADEMA S CIMETOM

300 g (2 šalice) badema

10 g (2 žlice) cimeta

2-3 žlice maslinovog ulja

prstohvatić soli

Zagrijte pečnicu na 120°C. Bademe raširite po plehu i stavite ih u zagrijanu pečnicu na 15-ak minuta samo da se malo ugriju i lagano popeku. Bademi se griju u pečnici iz dva razloga: prvi je da dobiju lagano zapečeni orašasti okus, a drugi je taj što topli bademi lakše otpuštaju svoje ulje pa se lakše dobije maslac.

Tople bademe stavite u multipraktik/blender, sameljite ih do brašna pa dodajte prstohvatić soli. Nastavite miksati na najjače te svako toliko ugasite blender i gumenom špatulom skinite bademe koji su vam se sakupiti po stjenkama blendera.  Što više blendate, to će vam se smjesa više grijati i bademi će početi otpuštati svoje ulje. U jednom trenu bademi će se početi skupljati u grude, tada dodajte maslinovo ulje te nastavite blendati.

Nakon nekog vremena primjetit ćete kako se polako stvara maslac koji će prvo biti jako gust i zrnati, ali ali nastavite blendati dobiti ćete gadak i lako mazivi maslac. Na kraju, kada postane skroz tekući, dodajte cimet, još malo izblendajte i to je to!

U ovisnosti o količini badema i jačini blendera trebat će vam 15-20 minuta da dobite namaz.  Maslac pospremite u staklenu teglicu i čuvajte ga u frižideru.

 

 

 

Piše: Iva Finderle