02.10.2018

Galette - jednostavne pite koje očaravaju

lifestyle :: Gastro


Zaboravite na pažljivo baratanje tijestom i ostale odlike urednih slastica, stigle su gallete!

Brze i jednostavne, a tako ukusne pite gotove su za taj čas. Pripremaju se od prhkog tijesta, baš poput klasičnih pita, a ono što ih čini posebnima jest njihova privlačna neurednost. 

Galette pite pripremaju se od svih vrsta voća, pa čak i kombinacija. One trenutno sezonske možete pripremiti od mandarina i naranča, jabuka ili krušaka. Vole se i sa smrznutim voćem pa slobodno izvadite omiljene slatke bobice iz zamrzivača i ubacite ih u posudu za pečenje.

Sastojci:

Za tijesto:
125 g pirovog brašna 
85 g hladnog maslaca (ili veganske zamjene za maslac)
1 žlica kokosovog šećera (ili običnog)
1/2 zličice soli
1 jaje

Za premaz: 1 žumanjac + 1 žlica vode

Za nadjev: 7-8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
2 žlice kokosovog šećera (ili običnog)
1 žličica vanilin ekstrakta
1/2 zličice cimeta
1 žlica mljevenih badema 


Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati.
Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji.
Ako je premekano, mozete dodati 1-2 žlice brašna.
Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. 
Izvaditi tijesto iz frižidera.
Zagrijati pećnicu na 180 C. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk (da bi si olakšali možete to napraviti između dvije prozirne folije. Premjestite razvaljano tijesto na lim prethodno obložen papirom za pečenje. 
Popravite prstima tijesto, ako je potrebno. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta.
Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode.
Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Pustite da se malo ohladi prije serviranja.

Dobar tek!