24.11.2016

FOTOGRAF KOJI PRENOSI SAVRŠENU EMOCIJU VJENČANJA- LUKART

vjencanja

Ne pretjerujemo kad kažemo da fotografije Krešimira Tadijića  prenose savršenu emociju vjenčanja jer gledajući radove ovog mladog fotografa kao da sami možete osjetiti i opipati atmosferu sreće i uzbuđenja koja vlada među sudionicima tog, po mnogima, jednog od najvažnijih dana u životu. A ta emocija je i ono najvažnije što bi se na dan vjenčanja trebalo komunicirati.
Zato smo i odlučili porazgovarati s ovim talentiranim fotografom 

Na pitanje zašto baš vjenčanja, Krešimir odgovara: "Najkraće rečeno, volim fotografirati ljude u trenucima sreće. Vjenčanja su u fotografskom smislu iznimno izazovna jer obuhvaćaju gotovo sva područja fotografije tijekom jednog dana i uvijek ima prostora za napredovanje u tehničkom i kreativnom smislu. Ovaj posao uz sve svoje zamke i veliku odgovornost donosi mogućnost upoznavanja velikog broja ljudi, zanimljiva putovanja na brojne destinacije vjenčanja i dakako predivne lokacije za fotografiranje. Sve što jedan fotograf može poželjeti ."

Koliko dugo se baviš time?
Prvo vjenčanje fotografirao sam 2007. godine u ulozi asistenta i odmah primjetio kako mi se ovaj „svijet“ sviđa. U to vrijeme na vjenčanja sam uskakao povremeno, skupljao iskustvo,  međutim posljednje tri  godine vjenčanja te zaručnički i obiteljski sessioni postali su mi „full-time“ posao u kojem istinski uživam.

Kako je raditi na vjenčanjima?
Svako vjenčanje je nova priča i novi izazov, ne postoje šablone i ponavljajući kadrovi. Fotografiram dokumentaristički, nastojim to činiti na što je moguće nenametljiv način koristeći  prirodno svjetlo i uz ne previše fotografske opreme. Ponekad, priznajem, vjenčanja  znaju biti fizički iznimno iscrpna, naročito ako je riječ o vjenčanjima s velikim brojem uzvanika, no nerijetko mi se tijekom sezone događalo da nakon punih 13 sati provedenih iza fotoaparata jedva čekam pogledati radove na računalu, pa na zasluženi odmor „zaboravim“ otići još nekoliko sati.

 

Vjenčanje u kojem si se najbolje proveo, a da si radio?

Iskreno, teško je izdvojiti samo jedno, smatram se velikim sretnikom što imam prilike raditi sa zaista divnim ljudima, od kojih su mi brojni klijenti postali prijatelji. Svakako najveseliji dio vjenčanja je onaj u restoranu, nakon prvog plesa, gdje više nije potrebno previše razmišljati o detaljima već jednako opušteno kao i gosti loviti trenutke zabave .

Planiraš li ostati samo u tom području?
Zasad svakako, po prirodi sam vrlo znatiželjan te volim istraživati nova područja i tehnike fotografiranja, međutim u vjenčanjima se zaista osjećam dobro i svakako se vidim i dalje u tom području. 

 

Imaš li uzore, gdje crpiš inspiraciju za svoje fotografije?

Nemam određene fotografe za uzore, no  redovito pratim radove brojnih stranih i domaćih kolega. S mnogima sam razvio prijateljski odnos, veseli me što se ne gledamo kao ljutu konkurenciju već učimo jedni od drugih i zajednički napredujemo u poslu koji volimo. Glede inspiracije, najveća su mi zapravo sami klijenti jer, šetajući uz njih kroz razgovor na željenoj lokaciji, umjesto na fotografske poze koncentriran sam na hvatanje njihovih  trenutaka i emocija. Ponekad im znam reći da jednostavno zastanu i gledaju se onako kako im najugodnije, da se zagrle onako kako se najčešće grle i da jednostavno zaborave na moju prisutnost. Tada rezultati zaista budu odlični.

Tko su po tvom mišljenju kvalitetni hrvatski fotografi?
Hrvatska je kao mala zemlja s jednako tako malim tržištem izuzetno bogata kvalitetnim fotografima koji, ne samo da ne zaostaju za svjetskim imenima, nego neki od njih su u samom svjetskom vrhu dokumentarne vjenčane fotografije. Ako bih baš izdvajao imena, smatram da su trenutno Petar Jurica i Marko Marinković svakako zasluženo u svjetskim top ljestvicama. Ova činjenica me uistinu veseli jer dokazuje da nije potrebno živjeti u najrazvijenim dijelovima svijeta da bi se uspjelo u fotografiji, no svakako je plod iznimnog truda i rada. 

 

Njegove radove pogledajte na stranici www.lukart-weddings.com

 

Razgovarala: A.M